Pár érdekesség a holland konyháról és az egyik tradicionális ételükről a hutspot-ról.
Holland konyha:
Elhelyezkedéséből és történelméből fakadóan a holland konyhában erősen jelen vannak a francia és német hatások. Emellett a korábbi holland gyarmatok révén számos indonéz étel (pl.: saté, bami, nasi) mára mélyen beépült az étkezési kultúrájukba. A jellemző ételek területileg is eltérőek: míg a tengerparti részen a hal ételek, a belső részeken inkább a négylábú jószágokból készült ételek vannak jelen. (forrás: wikipedia)
Hutspot története:
A legenda szerint 1574-ben, a nyolcvanéves háború alatt a spanyolok Leiden városát ostromolták. Az éhező város védők végső kétségbeesésükbe szétrombolták a várost körülölelő csatornarendszert és a kiömlő víz elöntötte az alacsonyabb területen táborozó spanyol csapatokat. A menekülő spanyol katonák a nagy sietségükben hátrahagytak egy nagy agyagfazekat, melyben sűrű leves volt többféle hússal, zöldségekkel és csicseriborsóval. A városiak megtartották az ételt, átalakítva egy zöldséges egytálételre. Leiden-ben mind a mai napig megünneplik (október 3) a felszabadulást, melyre természetesen hutspot-ot készítenek. (forrás: wikipedia)