A piri-piri csirke egy tradicionális portugál étel, melynek gyökerei a portugál afrikai gyarmatokra (Angola és Mozmabik) vezetnek vissza. Az étel lelke a piri-piri szósz, ami a piri-piri (vagy pili-pili, vagy African bird's eye chili) chiliből készül, ami egy Dél-Afrikában őshonos erős chili fajta. Az ebből készülő szósz szerintem minden húshoz kiválóan illik (persze ha bírod a csípőset). Ha viszont nincs éppen kéznél piri-piri chili, akkor helyettesíthető bármilyen más erősebb chilivel.
Hozzávalók (4 fő)
- 4 egész csirkecomb
- 1 teáskanál Habanero chili (tört/szárított)
- 1 dl extraszűz olivaolja
- 1,5 teáskanál pirospaprika
- 10 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- só
Elkészítés
- A lereszelt fokhagymát, chilit, pirospaprikát és babérleveleket összekevertem egy edényben és 20-30 percig állni hagytam.
- A csirkecombokat megtisztítottam és alaposan bedörzsöltem sóval. (Mivel a hűtőből vettem ki a húst, ezért előtte 1-2 órát a konyhapulton hagytam, hogy szoba hőmérsékletű legyen.) Besózva 30 percet pihentettem.
- Ezután a csirkecombokat papírtörlővel szárazra töröltem és egy tepsibe raktam, majd előmelegített süőben 160 C-on 1 órát lefedve sütöttem.
- Miután a hús már majdnem készen volt alaposan megkentem a szósszal a combokat majd fedő nélkül 20 perc alatt készre sütöttem (vigyáztam nehogy a sok fokhagyma megégjen, mert akkor keserű lett volna).
Értékelés
Bájos segítőm (7/10): "A piri piri csirkét nehéz objektíven értékelnem, mivel nem szeretem a csípőset. A hús állaga szokás szerint jó lett (a csirkecomb már nem jelent kihívást, nehezebb húsokat kell választanom). A fűszerezés is jól sikerült, csípős lett az étel :) "