Az olasz konyhánál úgy éreztem kicsit elaludtam és "meatchallenge" ételem nem lett elég olaszos (a ráadás már annál inkább), ezért a 4. héten alapos akartam lenni, bármi is jön. Bájos segítőm hús választásánál elgondolkodtam, vajon tényleg ezt szeretné enni vagy …. ááá inkább le sem írom. Mindenesetre a csirkemellet választotta, ami egy standard étel nálunk, rengetegszer készítettem már, mondhatni rutinom volt benne. És hát ebben nem láttam a kihívást. Ő erre csak annyit mondott (az előző hét karaja után): “Csináld meg finomra ne dumálj!” Igaza volt, hiszen ha a hús nem is, a konyha annál inkább ismeretlen / egzotikus volt. Az eheti nyerő szám a 13 - Ecuador! Így lett ez egy izgalmas hét.
Felkészülés és bevásárlás
Szerda - péntek:
Mikor megtudtam melyik konyhát kell ezen a héten elkészítenem egyszerre fogott el az izgatottság és az aggodalom. Ugyanaz a (rossz) érzésem volt, mint a holland konyha esetében, hogy ez egy kicsit alul dokumentált konyha, amiben persze sok finomság van, de csirkés főétel nem lesz. Na hát ez az aggodalmam gyorsan elszállt, mivel a legelső keresés második találata egy kiváló receptes oldal volt, ahol rengeteg jellegzetes ecuadori étel található (http://laylita.com). Végigpörgettem a sok felsorolt ételt, és találtam is kettőt, ami megnyerte a tetszésemet. Az egyiknek erős kínai konyha beütése volt (konkrétan azt olvastam, hogy a helyi kínai éttermekben lehet kapni), ezért egy gyors döntés jött: Seco de pollo, azaz ecuadori csirkepörkölt.
Fura érzésem lett, hogy ilyen gyorsan eldöntöttem mit fogok főzni, ezért még kutattam kicsit, nehogy ismét beleessek az “olasz” hibába. A keresés végül nem hozott új eredményt a kihívás szempontjából, viszont kicsit jobban megismerkedtem az ecuadori ételekkel és találtam néhány igazán finomat / furcsát is: Humitas, Fritada de Chancho, vagy ami egyesek számára már kevésbé befogadható, a Cuy (tengerimalac nyárson megsütve). Nem kérdés, mindegyiket megkóstolnám! Ebből egy fel is került a kívánságlistámra...a végén kiderül melyik az.
Visszatérve a kiválasztott recepthez, átfutottam az alapanyagokat és találtam kettőt, amiről még nem is hallottam (naranjilla/lulo lé, illetve az achiote/annatto örlemény). Eddigi tapasztalataim alapján ez két dolgot jelenthetett: sok keresgélést és sok szervezést. Első utam annak a boltnak a honlapjára vezetett, ahol eddig mindig megtaláltam az ételekhez szükséges nem hétköznapi fűszereket és alapanyagokat. Nem is kellett csalódnom, az achiote/annatto örleményre találatot hozott, így ezt ki is pipálhattam (azt hittem). A másikat vagy nem forgalmazták, vagy rosszul kerestem. Azért ez utóbbinál kibővítettem a keresést (google all), de az összes találat vagy csak leírás volt a növényről vagy egy kertészet honlapja. Szerencsére a recept is megengedő volt és lehetett narancslével helyettesíteni, ezért gyors mérlegelés után elengedtem a naranjilla-t. Hátradőltem a székben és elégedettem konstatáltam, hogy ez könnyű menet lesz.
Szombat:
Reggel felkerekedtem és bájos segítőmmel, valamint legőszintébb kritikusommal elmentünk boltba beszerezni az alapanyagokat és még sok minden mást, ami otthonra kell. Bár már néhány fűszer / alapanyag standard van otthon, de szombatra is vállaltam egy ebéd készítést (1.hét kívánságlista: Chili con carne - Tetovált séf recept), szóval mindenből kellett vennem még, így sikerült végül egy szekérnyi dolgot vásárolni. Viszont porszem került a gépezetbe és több alapanyagot vagy nem vagy nem olyan formában tudtam beszerezni: 1) Petrezselyem: friss helyett szárított (pfff), 2) koriander: friss helyett egész koriander mag és 3) paradicsom: mert krumplit vettem véletlenül (fail). Megjegyzés: Ezen mindenképpen változtatnom kell, mert a friss fűszernövényeket nem lehet teljes értékűen helyettesíteni a szárított formájával, de sajnos eddig még nem találtam meg azt a bizonyos helyet.
Az általános bevásárlás után még elugrottam a fűszeres boltba, de csalódnom kellett. Nem elég, hogy majdnem kihullott a hajam a parkolóhely keresés miatt, de még a fűszert sem találtam meg. A fűszer, ami - idézet a wikipédiáról - “az orleánfa (Bixa orellana L.) nevű fa terméséből kivont piros színű élelmiszer-adalék. Illata kissé paprikás, egy csipetnyi szerecsendióval, íze kissé édes-paprikás…”. Szombat volt, ideges is voltam...elengedtem. Pirospaprika lesz helyette.
Vasárnap:
A szombati chili con carne egészen finomra sikerült, illetve sok más pozitív dolog is történt még szombaton, ezért kifejezetten jó kedvvel álltam (volna) neki a seco de pollo-nak. De ahogy az lenni szokott, megint hiányzott egy alapanyag, méghozzá a paradicsom, ami a fejemben krumplivá változott. Nem maradhatott el a 15 perces vasárnapi boltköröm…
Elkészítés
Hozzávalók (4 fő)
- 1 kg csirkemell (eredeti: mindenféle csirkerész)
- 2 teáskanál kömény
- 2 evőkanál pirospaprika (eredeti: achiote vagy annatto őrlemény)
- 3 evőkanál of oil
- 1 db nagy vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 dcl csirke alaplé
- 1 narancs leve (1,5 dcl naranjilla / lulo)
- 5 db paradicsom
- 3 db kaliforniai paprika
- Jalapeno paprika (darabolt - ízlés szerint)
- 1 evőkanál őrölt koriandermag (eredeti 1 csomó friss koriander)
- 2 evőkanál szárított petrezselyem (eredeti 1 csomó friss petrezselyem)
- 2 teáskananál őrölt oregánó
- Só, bors
Főzés:
- Megpucoltam és nagyobb darabokra szeleteltem a hagymát, a paradicsomot, a fokhagymát, a kaliforniai paprikát és beledobtam őket a turmix gépbe. Mielőtt összedaráltam volna, még hozzáadtam a koriander magot (ledaráltam előtte), a petrezselymet, az oregánót, a narancs levét, a jalapeno paprika darabokat és a csirke alaplevet. Alaposan összedaráltam mindent. (Érdekes, a chili colorado alapanyagokat is össze kellett darálni...)
- A csirkehúst nagyobb kockákra vágtam, megforgattam a pirospaprikában és a köményben, sóztam, borsoztam, majd olajon pár perc alatt enyhén barnára pirítottam, vigyázva arra, hogy a pirospaprika nehogy odaégjen.
- Mikor a csirke darabok picit megpirultak, hozzáöntöttem a turmixban lévő levet, visszavettem a hőmérsékletet és 75 percig hagytam rotyogni, néha-néha megkevergetve.
- Érdemes a csirkehúst kivenni, mikor megfőtt, mert a hús hamarabb kész lesz mint ahogy a lé pörkölt állagúra sűrűsödne és a kevergetés során elkezd szétesni (tapasztalat). Ha ezt az utat választjuk, akkor mielőtt kész lenne az étel még tegyük vissza a húst pár percre és melegen tálaljuk.
- Bájos segítőm tanácsát megfogadva az eheti ételhez tarhonyát készítettem köretnek. Az eredeti recept igaz rizst ajánl, de ahhoz most nem volt kedvünk.
Összefoglalás (8,5/10 pont):
A hús állaga kiváló lett (nehéz elrontani) és maga az étel összességében nekem nagyon ízlett. 0,5 pontot levontam magamtól azért, mert soha nem adnék magamnak maximális pontot és még 1 pontot mert nem sikerült beszereznem a két ecuadori alapanyagot, illetve mert nem használtam mindenhol friss alapanyagot (petrezselyem, koriander).
Ami felkerül a kívánságlistámra, az….nem a Cuy...hanem a Fritada de Chancho.
Az eheti kihívásban a felkészülés és beszerzés nettó 1,5 órát, az étel elkészítése kb. 2 órát vett igénybe. Az összköltség 2.900 Ft (kb. 1.500 Ft alapanyag + 1.400 Ft hús).
Értékelés:
Bájos segítőm: "Ecuadori konyha...?! Valami csípős, jó fűszeres ételt képzeltem el. A vasárnapi ebéd kellőképp fűszeres, enyhén csípős, összességében nagyon finom, szaftos csirke lett. 9/10"