Pár érdekesség az 1. hét kihívásához. A Chili con carne nem mexikói étel, de akkor honnan is származik? Mennyire erős a Guajillo és Ancho chili paprika?
Chili con carne története:
A chili(e)-con-carne története az 1850-es évek Texas-ához nyúlik vissza, amikor is a recept szárított marhát, marhafaggyút, szárított chili paprikát és sót tartalmazott és első sorban a marha csordákat északra terelő cowboy-ok étele volt. Mivel a marhákat északon lehetett eladni, ezért az ottani emberek is hamar megismerkedtek az étellel. Ezek után már nem volt megállás és chili con carne gyorsan elterjedt az egész országban és vált az egyik legnépszerűbb étellé. A Chili con carne ma is Texas állam hivatalos étele.
Guajillo Chile Pepper
Scoville érték: 2.500 - 5.000
Mexikóban az ANCHO és Pasilla mellett a Guajilló az egyik legnépszerűbb chili fajta, melyet széles körben és változatos formában használ a mexikói konyha. A Guijallo chilli 10-15 centiméteres, húsa vékony, teljesen érett állapotban színe mélyvörös-barnás. Ízeiben a zöld tea keveredik a bogyós gyümölcsök aromájával, egy pici csersavassággal, mindez a fenyőgyantára emlékeztető enyhe illattal megtoldva. Közepesen csípős. (forrás: Toldi fűszer)
Ancho Chile Pepper
Scoville érték: 1.000 - 2.500
Az Ancho szó jelentése, „széles vállú” amely a Poblano chili tömzsi, széles alakjára utal. A Poblano Chili szárított formáját nevezik ANCHO-nak. A Mexikói konyha egyik alapvető összetevője. Az érett paprika 6-15 centiméter hosszú és 4-6 centiméter széles, színe sötétvörös, közepesen vastag húsú. Enyhén, vagy közepesen csípős. (forrás: Toldi fűszer)