52 héten keresztül minden héten egy kiválasztott húsból kell ételt készítenem egy véletlenszerűen kiválasztott „konyha” ízvilága szerint. A konkrét receptet vagy fűszerezést nekem kell megkeresnem. Az egész hetet, beleértve a felkészülést, beszerzést, sütést és az értékelést pontosan dokumentálom, illetve emellett az elkészítendő hússal, egyedi alapanyaggal, a konyha sajátosságaival vagy az étel történetével kapcsolatban megpróbálok érdekességeket összegyűjteni.
Hús kiválasztása: Bájos segítőm legkésőbb keddig kiválasztja egy tetszőleges állat tetszőleges részét (lásd „Húsok” pont), amit azon a héten el kell készíteni. Első körben az „Alap” húsokból választ, ami később kibővíthető „Hal” ponttal. A nehezebb húsokat később veszem be a kihívásba.
Konyha kiválasztása: Az adott héten, legkésőbb keddig 7 db dobókocka segítségével véletlenszerűen kiválasztok egy konyhát (lásd „Világ konyhái” pont) és ezt megismétlem 48 héten keresztül. A 49-52 hetekben az év közben nem érintett konyhákat készítem majd el.
Mártás és köretek: A mártás és a köretek nem képezik a kihívás és az értékelés részét, de az összhatás és az ízélmény fokozásához opcionálisan elkészíthető.
Dokumentálás: Az előkészületekről, az alapanyagokról, a húsról, illetve az elkészítés menetéről (feldolgozott recept) szöveges és fényképes dokumentációt kell készítenem, ami kiegészíthető az aktuális konyhával, alapanyagokkal vagy a hússal kapcsolatos érdekességekkel.
Értékelés: Bájos segítőm és vendég értékelők (opcionálisan) szövegesen értékelik az elkészült ételt.
Frissítés (2017.02.14): A 7. hét sorsolásakor előjött azaz eddig még nem szabályozott helyzet, hogy mi van akkor, ha ugyanazt a konyhát dobom. A szerencse forgandó, ezért nincs kivétel és megint el kell készítenem a konyhát a kiválasztott hússal. Ez alól csak egy kivétel van, ha az állat típusa is ugyanaz, tehát az állat-konyha páros megegyezne. Ebben az esetben újra lehet dobni.
Frissítés (2018.03.26): Kisebb módosítások a szabályrendszerben.
- Az 52 hétbe nem fértem bele egy kis hercegnő születése miatt, ezért időkorlát nélkül folytatódik a kihívás.
- Hús kiválasztása: Ugyanúgy bájos segítőm dönt a húsról, de megvárja a konyha kisorsolását. Ez egyrészt hatalmas könnyebbséget jelent nekem (az eddigi tapasztalatok alapján), másrészt az ő ízléséhez jobban passzoló ételek készülnek.
- Dokumentálás: A beszámolók hosszúsága aszerint változik, hogy éppen mennyi időm marad ra.
Húsok (állatok)
Alap
- Bárány
- Csirke (darab + egész) /1, 2, 3/
- Kacsa (darab + egész) /1, 2/
- Liba
- Marha / borjú /1, 2, 3, 4/
- Pulyka /1/
- Sertés / malac /1, 2, 3/
- Tyúk
Hal
- Busa
- Fogas
- Harcsa
- Keszeg
- Lazac
- Pisztráng
- Ponty
- Vajhal
Ritka
- Birka
- Galamb
- Nyúl
- Kakas (kappan)
- Kecske
Vad
- Fácánhús
- Fogoly
- Fürj
- Őz
- Szarvas
- Vaddisznó
- Vadkacsa
Tengeri élőlények
- Csiga, éti
- Garnélarák
- Homár
- Kagyló
- Polip
Extrém
- Béka (comb)
- Ló
Világ konyhái
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- ÚJ DOBÁS
- Argentína
- Ausztrália
- Csehország
- Dánia
- Dél-Afrika
- Ecuador
- Finnország
- Franciaország
- Görögország
- Hollandia
- India
- Indonézia
- Írország
- Izrael (zsidó)
- Japán
- Kanada
- Kína
- Lengyelország
- Marokkó
- Magyar
- Málta
- Mexikó
- Nagy-Britannia
- Németország
- Norvégia
- Olaszország
- Örményország/Grúzia
- Portugália
- Spanyolország
- Svájc
- Thaiföld
- Törökország
- Uruguay
- USA
- ÚJ DOBÁS